Raid Kurtarma

Raid Kurtarma Ne Anlama Geliyor? 

Sunucularınızda bozulan raid yapılarının ve veriler için mutlaka iletişime geçiniz..

RAID veri kurtarma, bir RAID depolama mimarisi veya altyapısından verileri kurtarma ve geri yükleme işlemidir.

Bir veya daha fazla RAID sürücüsünden ve depolama bileşeninden veri çıkarmak ve geri yüklemek için otomatik ve manuel veri kurtarma işlemlerinin bir kombinasyonunu kullanır. RAID veri kurtarma, hem donanım hem de yazılım tabanlı uygulanabilir.

Raid Kurtarma

RAID depolama mimarisi, verileri depolamak ve çıkarmak için benzersiz ve karmaşık bir yöntem kullandığından, RAID veri kurtarma, standart veri kurtarma işlemlerinden farklıdır.Veri kurtarma, RAID 0, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 10 dahil olmak üzere herhangi bir RAID seviyesi için olabilir. Kurtarma genellikle aşağıdakiler gibi teknik hatalar nedeniyle gereklidir:

  • Arızalı sabit disk
  • Arızalı kontrolörler
  • Verilerin üzerine yazıldı
  • Uygulama/yazılım bozulması
  • yeniden biçimlendirme

RAID kurtarma genellikle tüm RAID depolama dizilerinin orijinal veya bilinen en son iyi ayarlara ve yapılandırmaya göre yeniden yapılandırılmasını gerektirir. Bireysel/yazılım, verileri başarıyla almak için donanım, yazılım ve bellenim düzeyinde RAID yapılandırmasını bilmelidir. Doğru RAID dizisini belirlemek, RAID kurtarma işleminin önemli bir parçasıdır.

Kurtardığımız RAID Türleri

RAID 0: Hızlı okuma/yazma hızı elde etmek için çoğunlukla harici sabit disklerde kullanılır.
RAID 1: İki diskin tam kopyası veya aynası. Azaltılmış yazma performansı.
RAID 5 ve 6: Eşlik ile disk şeritleme kullanan yedekli bağımsız disk yapılandırması dizisi.
RAID 10/50/60: Hız ve veri koruması için farklı RAID’lerin kombinasyonu.
Veritabanı Veri Kurtarma: RAID veri kurtarma genellikle MYSQL veri kurtarma ve veritabanı veri kurtarma ve yönetimi gerektirir. Çok katmanlı RAID sistemlerini ve bunların işletim bileşenlerini ve programlarını anlama konusunda uzmanız.

raid kurtarma

raid kurtarma

raid kurtarma

Raid Kurtarma - Database Veri Kurtarma

RAID 0

RAID 0 (Disk şeritleme) tamamen hız ile ilgilidir. Her disk, her disk arasında yayılan veri parçalarını aynı anda okumak/yazmak için kullanılır. Bu kurulum, disk performansını önemli ölçüde artırır ancak yerleşik bir veri koruması yoktur ve bir disk arızalanırsa dosyalarınızı kaybedersiniz.

RAID 1

RAID 1 (Yansıtma) tamamen veri koruması ile ilgilidir. Veriler en az iki diske yansıtılarak 1:1 kopya oluşturulur. Yalnızca bir disk arızalandığı sürece, veriler tamamen korunur ve arızalı disk değiştirilerek dizi yeniden oluşturulabilir.

RAID5

RAID 5 (Şeritleme ile eşlik), SAN ve NAS cihazları gibi kurumsal depolama sistemlerinde yaygın olarak kullanılır. Veriler, yüksek performans için tüm diskler arasında şeritlenir, ancak her diske bir eşlik bloğu da yazılır. Bir donanım arızası durumunda RAID, eşlik bloklarını kullanarak verileri yeniden oluşturabilir ve veri tutarlılığını kurtarabilir.

RAID6

RAID 6, aslında RAID-5’in bir adım öteye atılmış halidir. RAID 6 dizisi, RAID 5 ile aynı şeyi yapar ancak daha sonra daha fazla eşlik verisi ekler. İkinci eşlik katmanı nedeniyle RAID 6, iki sürücü hatasına kadar toleranslıdır, ancak aynı miktarda veriyi tutmak için RAID 5’ten bir sabit sürücü daha gerektirir.

RAID10

RAID 10 (iç içe), yüksek performans ve veri koruması sağlar. Minimum yapılandırma, tümü üzerinde şerit halinde veri bulunan 4 disktir, ancak daha da önemlisi, veriler de diskler arasında yansıtılır. Bu nedenle, dört diskli bir yapılandırmada iki disk arızalanabilir ve dosyalar korunmaya devam eder.

RAID50

RAID-50 (iç içe), RAID-10’un RAID-1 ve RAID-0’ı birleştirmesi gibi, RAID-5 ve RAID-0’ı birleştirir. RAID-50, RAID-5’in oldukça iyi hata toleransını ve RAID-0’ın mutlak eksikliğini alır ve bunları genellikle çok iyi hata toleransına sahip bir dizide birleştirir.

Sunucu RAID Kurtarma

Tipik bir sunucuda, İşletim Sistemi ve yüklü birkaç çekirdek uygulama ile yerel olarak bağlı depolama bulunur. Artıklık oluşturmak için veriler genellikle eşlik ile şeritlenir. RAID 1, RAID 5 ve RAID 10 yapılandırmaları bu senaryolarda yaygın olarak dağıtılır.

Yerel depolamadaki bir hata, sunucunun önyükleme yapmamasına neden olur. “İşletim Sistemi Bulunamadı” gibi hatalarla karşılaşabilir veya hasarlı bir veri dizisiyle ilgili belirli hatalar görebilirsiniz. Buradaki en yaygın neden, RAID denetleyicisinin başarısız olmasıdır. Bir RAID denetleyicisi arızalanırsa, tüm RAID’in yapılandırma verilerini kaybedersiniz. Bu, tüm dosyaların eksik olduğu ölü bir sunucu gibi görünen bir duruma neden olabilir. Daha fazla bilgi için diğer sayfamıza tıklayınız..

Sunucularında,  bozulan RAID yapısından veri kurtarmak için mutlaka firmamızdan destek alınız.