Veri Yedekleme Nedir, Veri Yedekleme sistemi, orijinal verilerinizin kaybolması veya bozulması durumunda kurtarma için kullandığınız sistemdeki verilerin bir kopyasını oluşturma işlemidir. Yedeklemeyi, sisteminizden sildiyseniz, eski dosyaların kopyalarını kurtarmak için de kullanabilirsiniz.
Birçok işletme ve kuruluş, kritik verilerini yedekleme ile koruyarak, bu verileri bir şirketin felaket kurtarma planı ve iş sürekliliği stratejisinin temel bileşenlerinden biri haline getirir.
Veri Yedekleme Nedir?
Şirketler ve insanlar verilere çok bağımlıdır. Bir insan hava, su ve gıda olmadan yaşayamazken, işletmeler veri olmadan yaşayamaz. Uygun yedekleme veya kurtarma planlarına sahip olmayan şirketlerin %40’ı bir felaketten sağ çıkamıyor.
Her şirket, yedekleme çözümleri ve araçları da dahil olmak üzere tüm yedekleme stratejisini yönetmek için bir yedekleme yöneticisi tayin etmelidir; yedekleme kapsamı, zamanlama ve altyapı; ağ ve depolama, kurtarma süresi hedefleri, kurtarma noktası hedefleri, vb.
Şirketinizin bir yedekleme stratejisine ve çözümüne sahip olması son derece önemlidir. Aksi takdirde, bir istatistik olabilirsiniz.
Veri Yedeklemede Neler Yedeklenmeli?
Yedekleme yöneticisinin ilk görevi, hangi verilerin yedekleneceğini ve korunacağını anlamak, tanımlamak ve yönetmektir. Veri kaybı riskini azaltmak için dosyaları ve veritabanlarını yedeklemek istiyorsunuz, ancak aynı zamanda işletim sistemlerinizi, uygulamalarınızı, yapılandırmanızı, yapabileceğiniz her şeyi yedeklemek istiyorsunuz.
Sanallaştırma kullanıyorsanız, yalnızca sanal makinelerinizi değil, ana bilgisayarlarınızı ve yönetim konsolunuzu da yedeklemek istersiniz. Bir hizmet olarak bulut altyapısı kullanıyorsanız, bunu kapsamınıza dahil etmek istersiniz.
Bir yedekleme çözümü seçtiğinizde, bunun tüm verilerinizi koruyabildiğinden emin olun. Aksi takdirde, bazı veriler korumasız kalacaktır veya birden fazla yedekleme çözümüne ihtiyacınız olabilir. Örneğin, veri merkezinizde fiziksel bir sunucunuz varsa, yalnızca sanal makinelerinizi yedekleyen bir çözüm yeterli değildir.
Bunun yerine, birden çok farklı çözüm uygulamanız veya daha iyisi yedekleme kapsamınızdaki her cihazı ve sistemi yedekleyen bir çözüm kullanmanız gerekir.
Veri Yedekleme
Yedeklemelerinizin kapsamına karar verdiğinizde, bir sonraki önemli karar ne sıklıkta yedekleme yapmanız ve bir yedekleme programı tanımlamanız gerektiğidir. Yedeklemenin çalışması için daha fazla yedekleme, daha fazla depolama kapasitesi ve daha fazla bilgi işlem ve ağ kaynağı gerektirir. Daha uzun aralıklı bir yedekleme daha uygun olabilir, ancak daha fazla veri kaybetmek anlamına gelir.
Veri Yedekleme Nedir sorusunun daha fazla cevabı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.