Siber Suçlarla Mücadele

Siber suçlarla mücadele kapsamında DATABASE Veri Kurtarma, Adli Bilişim Laboratuvarı olarak, kurumsal firmalara çeşitli hizmetler vermekteyiz.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın 11 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan   Siber Olaylara Müdahale Ekiplerinin kuruluş, görev ve çalışmalarına dair usul ve esaslar hakkında tebliğ ektedir. Bu tebliğe göre kamu ve özel sektördeki kurum ve kuruluşlar bünyesinde Siber Olaylara Müdahale Ekibi SOME kurabilir, personel istihdam edebilirler. Bu tebliğ ile daha önce siber suçlarla mücadele başvuru gerektirirken şimdi kurumsal firmalar kendi bünyelerindeki some personelleri tarafından muhtemel siber saldırılara karşı gerekli önlemi alma ve müdahale edebilmektedirler. Bünyesinde henüz Some (Siber Olaylara Müdahale Ekibi) kurulmamış firmalar, siber suçlar ihbar ve iletişim için siber suçlar ihbar iletişim için Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi USOM ve bilişim suçları iletişim için Siber Polis iletişim sayfasını kullanabilirler.

Siber Suçlarla Mücadele

Siber Suçlarla Mücadele

Siber Suçlar Ankara DataBase Adli Bilişim Laboratuvarı ekibi, Kurumsal Some kurma yükümlülüğünde olan kamu kurum ve firmaların Kurumsal Some Kurulum ve Yönetim Rehberi  olacaktır. Hizmetlerimiz arasında Siber Olaylara Müdahale Ekibi Kurulum ve Yönetimi Eğitimi de, bulunmaktadır.

Siber Suçlar Nelerdir?

Bilgisayar suçu olarak da, adlandırılan siber suçlar, bir cep telefonu, bilgisayar ya da ağa bağlı bir cihazı içerek yapılan herhangi bir yasadışı faaliyet kapsamında işlenmiş, suçtur. Adalet Bakanlığı, siber suçları üç kategoriye ayırır: bilgisayarın hedef olduğu, örneğin şebeke erişimi kazanmak için olan suçlar; örneğin bir hizmet reddi ( DoS ) saldırısı başlatmak için bilgisayarın silah olarak kullanıldığı suçlar; ve bilgisayarın suça yardımcı olarak kullanılan suçlar, örneğin yasadışı olarak elde edilen verileri saklamak için bir bilgisayar kullanılması.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin imzalamış olduğu Sanal Ortamda İşlenen Suçlar Sözleşmesi  (Avrupa Konseyi Siber Suçlar Sözleşmesi), verilerin yasadışı müdahale edilmesi gibi zararlı faaliyetleri geniş bir yelpazede olarak sanal suçlar olarak tanımlar, ağ bütünlüğü, kullanılabilirliği ve telif ihlallerini ifade eder. Siber suçların diğer formları yasadışı kumar, silah, uyuşturucu veya sahte ürünlerin gibi yasadışı öğelerin satışını yanı sıra yardım toplama, üretim, bulundurma veya çocuk pornografisi dağıtımı sayılabilir.

İnternetin büyümesi siber suç eylemlerinin hacminin artmasına neden oldu, çünkü suç işlerken suçluların fiziksel olarak bulunması gerekmiyordu. İnternetin hızı, rahatlığı, gizliliği ve sınırların eksikliği, hırsızlık, kara para aklama veya dolandırıcılık gibi maddi suçların bilgisayar tabanlı çeşitlemelerini ve takip ve zorbalık gibi nefret suçlarını gerçekleştirmeyi kolaylaştırıyor.

Siber suçlar, bireylerin veya küçük grupların yanı sıra, genelde dünyaya yayılmış suçları ve benzeri görülmemiş ölçekte suç işleyen suç örgütleri tarafından işlenmekte olabilir. Siber suçların, mağdurun ve failin asla doğrudan temasa geçemeyeceği alışılmadık bir özelliği vardır; Birçok durumda, failler ve mağdurlar binlerce kilometre uzaktadır. Siber suçlular, algılama ve yargılama şansını azaltmak için genellikle zayıf veya var olmayan siber suç yasalarına sahip ülkelerde çalışmayı seçerler.

Siber suçların oluşturduğu zararın gerçek maliyetini tam olarak doğru değerlendirmek zordur. 2014’te McAfee, küresel ekonomiye muhtemel yıllık maliyetin 400 milyar dolardan fazla olduğunu tahmin eden siber suçların ekonomik etkileri üzerine bir rapor yayınladı.

Silber Suçlarla Mücadele

Ekonomik etkiye ek olarak, siber suçlar kamu sağlığı ve ulusal güvenlik unsurlarına sahip olabilir, bu da bilgisayar suçlarını Adalet Bakanlığı’nın en önemli önceliklerinden biri haline getirir. Türkiye’de ulusal düzeyde USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi),  Emniyet Genel Müdürlüğü Siber Polis Bölümü ve özel sektör ve kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde oluşturulan SOME (Siber Olaylara Müdahale Ekibi)  Siber Suçlarla Mücadele yapmaktadırlar.

SOME (Siber Olaylara Müdahale Ekibi) Eğitimleri

Siber suçlarla mücadele eğitimlerimiz aşağıdaki konu başlıklarını kapsamaktadır.

Güvenli Yapılandırma Denetimi Eğitimi

Sızma Testleri Eğitimi

Saldırı Teknikleri Eğitimi

Saldırı Tespit ve Kayıt Yönetimi Eğitimi

Merkezi Güvenlik İzleme ve Olay Yönetimi Eğitimi

Siber Olaylara Müdahale Ekibi Kurulum ve Yönetimi Eğitimi

Bilişim Sistemleri Adli Analizi Eğitimi

Bilgisayar Adli Analizi – Derinlemesine Windows Eğitimi

Ağ Adli Analizi Eğitimi

Zararlı Yazılım Analiz Yöntemleri Eğitimi

DDoS Saldırıları ve Korunma Yöntemleri Eğitimi

Bilişim Hukuku Eğitimi

ISO/IEC 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Uygulama Eğitimi

Eğitim detayları ve katılım için ön şartlar bu bağlantıda belirtilmiştir.  Penetrasyon testi ve eğitimlerimiz çözüm ortaklarımızla birlikte verilmektedir. Siber suçlarla mücadele edebilmeniz için gereken desteği sunmamız için lütfen bizimle iletişime geçin.

Siber Suçlarla Mücadele