(0 312) 425 02 04
Sosyal Medya Hesaplarımız

Harddisk Yanması

08 Şubat 2022
1.057 kez görüntülendi
Harddisk Yanması

Harddisk yanması genelde yüksek voltaj gelmesinden veya dış sıcaklık ortamına aşırı sıcaklardan kaynaklanmaktadır. Harddisk yanması günümüzde genel bir terimdir. Bazı kullanıcılar harddisk çalışmasa bile, arızalıda olsa harddisk yandı diye tabir ederler. Veya bilgisayarcıları harddiskiniz yanmış derler. Aslında durum hiçte öyle değildir.

Harddisk yanmasından kaynaklanan durumlarda verileriniz kurtarılabilir. Harddisk yanması durumunda Harddisk Veri Kurtarma için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hardisk yanması olarak bilinen arızanın aslında elektronik kartının zarar görmesi veya üzerindeki entegrelerin zarar görmesi demektir. Fakat bu entegreler ve elektronik kartı hiçte öyle göründüğü kadar kolay bir iş değildir.

Kullanıcılarımız genelde en çok yaptığı hata ise, aynı diskin elektronik kartını alarak, arıza yapan harddiskin elektronik kartı ile değiştirmeleri oluyor. Bu çok büyük bir hatadır. Bu şekilde verilerin kurtarabileceklerini zannederler.

Harddisk Yanması, Güç dalgalanmasına ne sebep olabilir?

Çoğu durumda, bu, bir şimşek fırtınası veya bilgisayarın güç kaynağındaki arıza nedeniyle şebekede ani bir artış olur, ancak diğer birçok olay PCB’nin (Baskılı Devre Kartı) bozulmasından başlayarak sabit sürücüye zarar vermesine neden olabilir. ), kötü lehimleme, bileşenlerin kalitesiz olması, nem veya kullanıcı hatası.

Sebep ne olursa olsun, akımlar yükselmeye başladığında yüksek sıcaklıklar getirirler. Yeterince yüksek olduğunda, bu sıcaklıklara maruz kalan bir bileşen yanacaktır.

Harddisk yanması bir sürücüyü nasıl tanımlarsınız?

Her şeyden önce, koku ve duman. Yanmış elektrikli parçalar yanmış plastik gibi kokar ve bu, meydana gelen hasarın ilk işareti olacaktır.

Görsel inceleme – PCB, sabit sürücüden kolayca çıkarılabilir. Çıkarıldıktan sonra, yanmış parçalar düz bir görünümde görülecektir.

Sürücü performansı – Yanmış sürücü dönmeyecek ve açılmayacaktır.

harddisk yanmasi

harddisk yanmasi

Bir güç dalgalanmasıyla karşılaştığında PCB’ye ve harddiske ne olur?

Modern PCB’lerin çoğu, PCB sıcaklığını izlemek için tasarlanmış sıcaklık sensörleri, sürücüyü güç dalgalanmalarından korumak için oluşturulmuş koruyucu diyotlar ve gelen voltaj hattını düzleştirmek için kullanılan kapasitörlerle donatılmıştır.

Bu bileşenler iyi hizmet eder ve genellikle PCB’nin daha önemli bileşenlerini kurtarmak için kendilerini “feda ederler”.

Ne yazık ki, güç dalgalanması çok güçlüyse, sonlandırılmadan önce bu önemli bileşenlerin bazılarına zarar verir.

Çoğu zaman, hasar PCB’nin ötesine uzanır ve okuma/yazma kafalarının aktüatör kolunda bulunan küçük bir çipi etkiler. Bu küçük çipe preamplifikatör veya preamplifikatör denir. Okuma/yazma kafaları aksamında kalıcı hasara neden olacak ve muhtemelen değiştirilmesi gerekecek.

Harddisk yanması, Baskılı Devre Kartı

Başlangıç ​​olarak, PCB’nin rolü hakkında konuşalım. Plakalarda depolanan veriler ile bilgisayar arasında bir arayüz görevi görür. Verileri içeri ve dışarı aktarır, sürücünün çalışmasını kontrol eder, güç sağlar (5V ve 12V) ve sürücüye göre bazı benzersiz bilgileri depolar. Baskılı Devre Kartının ana bileşenleri şunlardır:

ROM – Bu küçük çip, profesyonel jargonla ROM (Salt Okunur Bellek) olarak adlandırılır, ancak daha çok bir EPROM (Silinebilir Programlanabilir ROM) gibi işlev görür – bu, içeriğinin silinebileceği ve yeniden programlanabileceği anlamına gelir. Sürücünün belleniminin çok önemli bir bölümünü içerir ve onsuz sürücü düzgün çalışmayacaktır.

ROM’da bulunan yazılımın parçası, kurulu olduğu sürücüye özgüdür. Bu nedenle, sürücünüzü yanmış bir PCB yerine yeni bir PCB takarak onarmak istiyorsanız, sürücünüz normal işlevine devam etmeyecektir.

Bazen, ROM çipi olmayan PCB’leri göreceksiniz. Bu, genellikle ROM’un içerdiği verilerin MCU’ya gömülü olduğu anlamına gelir.

PCB’niz geri dönüşü olmayan bir hasara maruz kaldığında ne yapabilirsiniz?

Yukarıda açıklananlardan çıkarabileceğimiz gibi, PCB’yi yenisiyle değiştirmek onu kesmeyecektir. Sürücünün çalışması için eski bir PCB’nin ROM’unda bulunan veriler yeni donör PCB’ye aktarılmalıdır.

Bu, aşağıdaki yollardan biriyle yapılabilir:

  1. Orijinal ROM çipini fiziksel olarak yeni donör PCB’ye taşıyarak. Bu adım için minimum lehimleme becerileri ve ekipmanı gereklidir. ROM çipinin sadece 8 bacağı vardır ve bir PCB’den diğerine kolaylıkla aktarılabilir.

 

  1. PC3000 gibi profesyonel bir veri kurtarma aracı kullanarak ROM’u PCB’den okuyarak. Çoğu zaman, PCB tamamen kızartılmazsa, bir tür minimum işlevselliği korur, böylece aracın ROM verilerini ondan okumasına izin verir. ROM’u okuduktan ve sakladıktan sonra, aynı araç kullanılarak bir donör PCB’ye aktarılabilir.

 

  1. Son çare olarak, orijinal PCB’nin onarılamayacak şekilde kaybolduğu veya hasar gördüğü varsayıldığında, PC3000 aracı bazen orijinal sürücüden alınan çeşitli veri modüllerini kullanarak ROM’un içeriğini yeniden oluşturabilir. Bu süreç yalnızca bazı HDD satıcılarıyla çalışır ve PC3000’i kullanırken iyi miktarda beceri ve uzmanlığın yanı sıra HDD Hizmet Alanı yapısının ve işlevselliğinin iyi anlaşılmasını gerektirir.

Herhangi bir Kendin Yap çözümünü denerken, ilgili riskleri daima göz önünde bulundurmalısınız. Bir yandan, biraz zaman ve paradan tasarruf etmenin güzel yan etkisinden bahsetmiyorum bile, karmaşık bir onarımı gerçekleştirmek harika bir duygu.

Öte yandan, profesyonel bir veri kurtarma uzmanının bile yardımcı olamayacağı seviyeye kadar ek hasara neden olma olasılığı her zaman vardır. Yıllar boyunca, müşterilerin ROM çipini aşırı ısıtarak veya bacaklarından birini kırarak zarar verdiği durumlar gördüm ve bu olduğunda, geri dönüşü yok.

Bazı WD modelleri için ROM’u potansiyel olarak yeniden oluşturabilirsiniz, ancak bir Seagate veya Hitachi’niz varsa verilerinizi görme şansınız son derece düşüktür.

 

Hemen Ara 0312 425 02 04
Whatsapp Hattı