Harddisk görmüyor sorusu bizlere çok sorulmaktadır. Fakat harici diskin görünmemesinin bir çok sebebi vardır. Bu sebeplerin başında arızalı USB kablosu gelmektedir.
Eğer arıza USB kablosunda değil ise muhtemelen donanımsal bir problemi vardır.
Aygıt yöneticisinde görüyor fakat harddisk görünmüyor dediğiniz takdirde, aygıt yöneticinde görünen bilgilerin sadece harddiskin anakartından gelen bilgiler olduğudur.
Bu harddiski görüyor anlamına gelmez.
Başlıklar
Harddisk Görmüyor
Harddiskinizi teknik bilginiz yoksa kurcalamayınız. Kendiniz geri dönüşümü mümkün olmayacak işlemler yapmayınız.
Harici harddisk görmüyor sebeblerinden bir diğer ise okuyucu başlıklarının zayıflamasıdır.
Bir diğer sebep ise virüs kaynaklı olabilir.
Harici harddisk görünmüyor durumlarında yapacaklarınız kısıtlıdır. Basit ama işe yarayacak bazı adımlar aşağıda sıraladık.
Eğer bunlara rağmen halen bir yanıt alamıyorsanız Harddisk Veri Kurtarma için bizlere başvurabilirsiniz.
USB Aygıtının Bağlantısını Kes
- USB aygıtlarını bilgisayarınızdan çıkarın
- Bilgisayarı yeniden başlatın
- USB aygıtlarını bilgisayarınıza yeniden bağlayın
[NOT]: Mevcut USB bağlantı noktası sabit sürücüyü algılamazsa, başka bir USB bağlantı noktasıyla bağlamayı deneyin. Diğer USB bağlantı noktaları tarafından tanınırsa, USB bağlantı noktalarından birinde bir donanım sorunu olabilir. Hiçbir USB bağlantı noktası aygıtı tanımıyorsa, başka bir çözüm deneyin. Cihazı bilgisayara bağlamak için herhangi bir USB hub kullanmayın.
USB Aygıt Sürücülerini Güncelleyin
Harddisk Görmüyor, Tüm USB bağlantı noktaları düzgün çalışıyorsa, bilgisayarda yüklü olan en son USB sürücüsünü kontrol etmeniz gerekir. Çünkü bazen eski sürücüler sürücünün PC’ye bağlanmasını engelleyebilir ve sabit diskte bir hata algılanmadığını gösterir . Sürücü durumunu kontrol etmek için aşağıdaki adımları izleyin.
- Windows + R tuşlarına birlikte basın ve ardından çalıştır iletişim kutusuna devmgmt.msc yazın ve Tamam’a tıklayın.
- Disk sürücülerini genişletin ve bağlı harici USB sürücüsüne sağ tıklayın.
- Özelliklere tıklayın ve Sürücü sekmesini seçin.
- Sürücü Yazılımını Güncelle’ye tıklayın ve sürücüyü güncellemek için sonraki talimatları izleyin.
[NOT]: Bu yöntem işe yaramazsa, bilgisayar üreticisinin web sitesinden güncellenmiş USB sürücülerini indirip yükleyin. Bu, bir yazıcı, tarayıcı ve diğer giriş/çıkış USB aygıtı için bir sürücü yüklemeye çalışıyorsanız kullanışlıdır. |
Sürücü harfini değiştir
Disk Yönetimi’nde harici USB Sürücünüzü görüp görmediğinizi kontrol edin, ardından sürücü harfini yeniden adlandırın
Sabit Diskin farklı durumları hata algılamadı
Sabit sürücü algılanmadı hatası/sorunu aşağıdaki durumlardan kaynaklanabilir:
- USB sürücüsü kararsız, güncelliğini yitirmiş veya bozulmuş
- USB bağlantı noktaları arızalı, hasarlı veya bozuk
- Harici USB cihazınızdaki bölüm sorunları
- USB cihazı arızalı veya hasarlı
- Harici sürücüde yanlış dosya sistemi
- Virüs bulaşmış bilgisayar
Yukarıdaki adımları uyguladıktan sonra sorun devam ederse, sabit sürücünüz ciddi şekilde bozulmuş veya hasar görmüş olabilir. Bu durumda güvenilir bir veri kurtarma hizmeti sağlayıcısına başvurabilirsiniz.
Yaygın Harddisk Sorunları Nelerdir?
Herhangi bir elektronik ekipmanda bir arıza meydana gelmesi, çok fazla strese ve hayal kırıklığına neden olabilir. Harddisk görmüyor gibi bazı durumlar ile karşılaşabilirsiniz. HD olarak da bilinen harddisk, resimleri, videoları, dosyaları sakladığı için bilgisayarın en mühim bileşenleri arasında konumlanır. Bu nedenle verileri korumak oldukça önemlidir. Bazı harddisk sorunları birçok insanın başına gelir. Bu tür durumlarda endişe duymanız gerekmez. Çünkü harddisk veri kurtarma çözümleri vardır. Peki, yaygın olarak görülen harddisk problemleri neler?
Harddisk, HD şeklinde de bilinir ve sabit disk olarak da anılır. Bilgisayarınızın verileri saklama işlevine sahip bir parçasıdır. Bu bileşen, içeriği depo eden mobil disklerden, bilgiyi okuyan ve kaydeden mobil bir koldan meydana gelir. Aynı zamanda çok benzer biçimde çalışan harici sabit diskler de bulunur. Aradaki fark ise isminden de anlaşılacağı gibi bilgisayara USB bağlantı noktası üzerinden bağlandığınız harici bir parça olmasıdır. Genel olarak sabit disk teknolojisi, IBM tarafından yaratıldığı 1956 senesinden beri mevcuttur. Günümüzde en popüler depolama birimlerinden biridir. Yaygın harddisk arızaları ise şunları içerir:
Bozuk Dosyalar
Bir dosyaya erişip bozuk olduğuna dair bir bildirim almış olabilirsiniz. Bu, bilgisayar sahipleri için temel uyarılar arasında yer alır. Dosyalarınızın bozulmasına yol açabilecek farklı bir neden tespit edemiyorsanız, sorun harddiskten kaynaklanabilir. Özellikle de dosyaları bir klasörden diğerine kopyalamak istediğiniz hata oluşuyor ise bu durumun nedeni harddisk olabilir. Harddisk görmüyor sorunları da yine böyle bir durumda oluşabilir. Test etmek için yeni dosyalar kaydedin ve bunlara erişmeye çalışın. Sorun devam ediyor ise harddiskte problem oluşmuş olabilir. Bu tür durumlar güç dalgalanmaları olduğunda ya da PC yanlış kapatıldığı zaman sıklıkla ortaya çıkar.
Virüsler ve Kötü Amaçlı Yazılımlar
Bir diğer harddisk sorunu ise virüs ve kötü amaçlı yazılımlar olur. Bu gibi durumlarda sistem etkilenir ve dosyalar bozulur. Genel olarak bilgisayara internet vasıtası ile ya da virüsler barındıran farklı ekipmanlara bağlanarak bulaşır. En yaygın olanı, virüslerin güncel olmayan bir işletim sistemine sahip ya da antivirüs yüklü olmayan cihazlara saldırması halidir. Bu yüzden virüsler konusunda dikkatli olmak gerekir. Aksi durumda harddisk görmüyor problemi gibi bazı sorunlar ile karşılaşmanız olasıdır.
Üretim Hatası
Üretim sorunları da harddiskte özellikle de yeni HD’lerde problemlere yol açabilir. Disk ilk defa test edildiği zaman yanıt vermez ise sebebinin bu olma olasılığı yüksektir. Bundan dolayı en hızlı çözüm, modeli değiştirmek için size HD satan üreticiyi ya da mağazayı aramak olmalıdır.
Sıcaklık
Aşırı ısınma sorunu, harddisk problemlerinin bir diğer sebebi olabilir. PC sistemden çok şey talep ediyor ise ekipmanın sıcaklığını sabit tutan fanların çalışmasının durması ya da HD’yi soğutamaması söz konusu olabilir. Bu tarz durumlarda harddiskin aşırı ısınmadan dolayı donduğunu belirten bir tıklama sesi ortaya çıkabilir. Bunu önlemek için CPU fanının düzgün takıldığından ve havalandırma deliklerinin engellenmediğinden emin olmak lazımdır.
Bilgisayar Sabit Sürücüyü Algılamıyor
Pek çok insanı endişelendiren bir diğer durum da PC’nin BIOS’ta harddiski algılayamaması halidir. Harddisk görmüyor sorunu da bu noktada devreye girer. Bu dönemlerde sorunun harddiskin kendisinde değil ise bilgisayarın güç kaynağında olma olasılığı mevcuttur. Bunun sebebi, eğer harddisk yeteri kadar güç almıyor ise algılanamıyordur. Özellikle de sabit disk bilgisayarda en çok yük gerektiren parçalardan biridir. Bu yüzden kimi zaman yeterli güç almayabilir.
Beklenmeye Bilgisayar Çökmeleri
PC’de aynı anda birden çok sorun olabilir. Klasörler ve dosyalar birdenbire kaybolmaya başlayabilir ve HD ses çıkarabilir. Esasen sorun hatalı bloklardan kaynaklanabilir. Yani hasarlı HD blokları probleme yol açabilir. Zamanla sabit diskin çalışmayı durdurması normaldir. Fakat günümüzde diskler, o bölümde saklanan verileri farklı bir alana aktarmanızı sağlayan bir teknoloji içerir. Bu şekilde bir problem olduğunun farkına bile varmazsınız. Ancak zaman geçtikçe harddisk pek çok bozuk blok biriktirmeye başlar ve veriler için ayrılan alan artık yeterli gelmez. Bunun sonucunda aksaklıklar ve gürültü oluşabilir.
İnsan Hataları
Harddisk görmüyor sorunlarının bir diğer nedeni de insan hataları olur. Bilgisayar ayarlarınızı değiştirdiyseniz, harddisk sorunları meydana gelmiş olabilir.