Dijital Delil İncelenmesi, dijital dünyada taşınan cihazlar beraberinde adli suçlar kapsamına giren bilişim suçlarını da getirmeye başladı.
Özellikle siber saldırılar ve internet dolandırıcılığına yönelik olarak tüm zararları ve saldırıları önlemek adına gerçekleştirilen adli bilişim suçlarıyla mücadele çalışmaları, dijital suç unsurlarına yönelik delillerin tespit edilmesinde yardımcı olmaktadır.
Dijital ortamda suçun delillerine kaynaklık edecek olan bilgisayarın sabit diski, taşınabilir flash belleği, kayıt cihazları ve mobil cihazlar tamamen dijital deliller arasındadır.
Bunlara yönelik olarak her türlü inceleme, tespit etme ve yetkili birime özel muhafaza edilmiş haliyle nakil etme işlemleri yürütülerek dijital delil incelemesi çalışmaları yürütülmektedir.
Dijital Delil İncelenmesi, Yürütülen tüm bu belli başlı etkin çalışmalar doğrultusunda da her anlamda kaliteden kesinlikle ödün verilmeden son derece üst düzey yaklaşımlara dayanılarak dijital ortamlarda işlenen somut delillerin açığa kavuşturulması olanaklı hale getirilmektedir.
Tüm bunlar da bütün yönleri bakımından değerlendirilecek olunursa tamamen kaliteden taviz verilmeden yürütülen sistematik bilişim çalışmalarından oluşmaktadır.
Dijital Delil İncelenmesi – Dijital adli delil teknolojisi
Dijital ortamda suç unsurlarından bulgu olarak bilgilerin ve verilerin elde edilmesinin ardından özel olarak muhafaza kutusunda tutularak yetkili adli makamlara yollanmaktadır. Bu da dijital delil incelemesi boyunca sanığın deliller ortaya çıktıktan hemen sonra adli bilişim verileriyle de teyit edilmesinden sonra göz altına alınması ve tutuklanması sürecini hızlandırmaktadır.
Bu özellikler dikkate alındığı zaman her anlamda dijital ortamda adli delillerin birer birer kayıt altında tutularak incelenmesi söz konusu olacaktır. Böylece her anlamda nitelikli ve profesyonel yaklaşımlara dayanan etkin çözümler yürütülerek tamamen kaliteden ödün verilmeksizin hassas çözümler üretilmektedir. Ayrıca dijital ortamda adli delil teknolojisinde alanında uzman teknik ekip çalışmasıyla bilgisayar ortamında silinmiş olan ve yedeğine ulaşılamayan tüm bilgi ve dokümanlara erişim imkanı sağlanmaktadır.
Dijital mecrada suç unsurlarının tespiti
Adli bilişim alanına yönelik olarak bilişim suçlarının tespit edilmesi delillerin ortaya çıkarılmasıyla mümkün olmaktadır. Bunun için öncelikle zanlının bilgisayarında, mobil cihazlarında veya diğer tüm elektronik aygıtlarında kapsamlı araştırmalar yapılarak olası suç unsurları meydana çıkarılmaktadır.
Suç unsurlarının her anlamda kaliteden bir an bile ödün verilmeksizin yüksek hassasiyete dayalı olarak dijital delil incelemesi süreçlerine yer verilmektedir.
Yer verilen bütün bu delil incelemesine dayalı olarak her anlamda kaliteli, her anlamda sıra dışı yaklaşımlarla etkin hizmetler verilmektedir.
Bu hizmetler çerçevesinde dijital mecradaki suç unsurlarının birer birer tespit edilerek dijital delil incelemesi sonrasında adli makamlara delil olarak sunulabilir. Bunun için başlıca dijital suç unsurları olabilecek şu alanlarda kapsamlı taramalar yapılır: Bknz : Siber Suçlar
> Görüntü İnceleme, Netleştirme ve İyileştirme
> Bilgisayarın sabit diski, taşınabilir disk ve genel alanlarında
> Mobil cihazların içerisinde ayrıntılı tarama ve doküman ele geçirme
> Oyun konsolları, televizyon, kol saati ve daha birçok aksesuar ve elektrikli ürünlerde kapsamlı araştırmalar yürütülerek suç potansiyeli olabilecek tüm delillerin toplanarak dijital delil incelemesi yapılmak amacıyla bir arada toplanmaktadır. Adli bilişim suçlarının önüne geçmek suç unsurlarının ortadan kaldırılmasını sağlamak amacıyla yürütülen belli başlı özellikleri meydana getiren yaklaşımları içermektedir.
Dijital Delil İncelenmesi, Bu bir arada toplanan deliller sonucunda da her anlamda hassas unsurlara dayanılarak gerçekleştirilen etkin çözümlere yer verilmektedir. Bu da tümüyle kaliteli, yüksek standartlara dayanan gelişmelere bağlı olarak tamamen kaliteden ve yeni gelişmelerden bağımsız halde yürütülen işlemleri oluşturur.
Bu tip yaklaşımlar neticesinde de en üst düzey özelliklere dayanarak siber saldırılar ve suç unsurlarının önüne geçilmektedir.
Dijital Delil İncelenmesi Hizmeti Nedir?
DataBase olarak; dijital delil incelenmesi alanında da hizmet veriyoruz. Dijital deliller, bilişim sistemlerinin ya da bilgileri otomatik biçimde işleme tabi tutma özelliğine sahip cihazların veri depolama medyalarında yer alan veya bu medyalar üzerinden geçen, suçla alakalı delil niteliği taşıyabilecek ve suçun aydınlatılmasını mümkün kılacak veriler olarak karşımıza çıkar.
Veri depolama kabiliyeti olan ya da dijital veriyi düzenleyen her türlü elektronik ekipman, dijital delil sunma potansiyeline sahiptir. Günümüzde dijital veri depolama ve işleme birimleri oldukça yaygın hale gelmiştir. Adli bilişim inceleme alanında da dijital verilerden yararlanılır. Öte yandan bu dijital veriler, sadece bilgisayar sistemlerinde yer almaz. Telefonlarda veya tabletlerde de çeşitli dijital delil söz konusu olmaktadır.
Mesela adli bilişim bir hacking gelişmesinde hacker kişinin bilgisayarındaki verileri delil olarak inceleyebilir. Bunun yanı sıra belgede sahtecilik ya da bir cinayet suçu kapsamında da kişilerin bilgisayarları, tabletleri ve telefonları incelenebilmektedir. Bu nedenle dijital delil incelenmesi hizmeti oldukça önemlidir ve sıklıkla tercih edilir. Alanında uzman ve deneyimli kadromuz ile telefon inceleme, bilgisayar inceleme, tablet inceleme gibi pek çok farklı alanda dijital delil hizmeti veriyoruz.
Dijital Delil Ne Demek?
Herhangi bir olay yerinde insanlar haricinde yer alan ve olayların aydınlatılmasında en büyük yararı sağlayan şey delildir. Deliller, bazı şeyleri kanıtlamaya yönelik ipuçları ve bireyleri aranılan gerçeğe ulaştıran izlerdir. Deliller, olayın niteliğine bağlı şekilde tanımlanır. Ardından incelenerek olay ile bağlantı analiz edilir. Yasal biçimde sunulan her türlü delil, mahkeme ortamında bir etki yaratmaktadır.
Deliller esasen üç farklı başlık altında incelenir. Bunlar arasından ilk sırada fiziksel delil yer alır. Somut ve gerçek delil olarak geçer. İkincisi ise olay tanığına dayalı olan delillerdir. Olaya tanık olan birey ya da bireyler tarafından öne sürülen deliller olarak bilinir. Üçüncüsü ise ikinci derecedeki delillerdir. Bunlar herhangi birinin gözlemine bağlı değildir. Bilinen gerçeklerin şüphe durumunu desteklediği hallere göre elde edilen delil türüdür.
Dijital delil ise bilişim sistemleri ve bu alandaki depolama aygıtları üzerinden ulaşılan adli delilleri kapsar. Bu bağlamda fotoğraf makinesi inceleme, telefon adli inceleme, bilgisayar adli inceleme gibi çeşitli dijital incelenmesi hizmetleri gerçekleştirilir. Bu tür delillerin elde edildiği kaynaklar genelde üç başlık altında incelenir. Bunlar ise yazılımlar yani dosyalar ve e-postalar gibi veri kaynakları, donanımlar yani gözle görünen ve el ile tutulan parçalardır ve bilgisayar buna örnektir. Diğeri de şüpheli deliller üzerinde inceleme ve veri kurtarma hizmetlerini içermektedir.
Elde edilen verilerin dijital delil şeklinde kullanılabilmesi ve mahkemede fayda sunabilmesi adına bazı unsurların bu verilerde olması gerekir. Bu unsurlar ise tekrar edilebilirlik, inanılabilirlik, güvenilirlik, eksiksiz olmak, gerçeklik ve akla uygunluk şeklinde sıralanır.
Herhangi bir bilişim suçunun aydınlatılmasında ve bilişim suçunu işleyen bireylere cezalarının verilebilmesi adına dijital delil oldukça mühimdir. Dijital delillerin elde edilmesi genel olarak olay yerinde kolluk kuvvetleri ya da delil toplama ekipleri tarafından gerçekleştirilmektedir.
Dijital Deliller Nerede Bulunur?
Dijital delillerin bulunabileceği alanları şu şekilde sıralamak mümkün olacaktır:
- Taşınabilir depolama üniteleri.
- Kullanıcı kayıt dosyaları.
- İşletim sistemine ait sistem kayıtları.
- Yedekleme üniteleri.
- Dijital fotoğraf ve videolar.
- Ağ veri depolama üniteleri.
- İnternet tarayıcı geçmişi.
- Registry kayıtları.
- Silinmiş dosyalar.
- Mevcut veri dosyaları.
- Akıllı kartlar.
- Cep telefonları ve kablosuz telefonlar.
- Faks ve fotokopi makineleri.
- Bilgisayar ve veri depolama üniteleri.
Bunlar haricinde pek çok farklı dijital delil ile karşılaşmaktayız. Herhangi bir kağıt üzerinde konumlanan bir bilgi dahi fotoğrafı çekildiği an dijital delil niteliği taşır. Ayrıca dijital deliller, hassas, kırılgan kolayca değişen ve kaybolabilir bir yapıdadır. Bundan dolayı dijital delillerin elde edilmesi ile beraber olay yerinde konumlanan delil toplama ekibinin dikkat etmesi gereken çeşitli unsurlar mevcuttur.
Dijital Delil Muhafazası Nasıl Olmalı?
Dijital delil muhafazasında bazı detaylara dikkat edilmelidir. Delillerin envanter kaydı gerçekleştirilmelidir. Deliller, sıvı, ısı, rutubet, nem ve toz gibi durumlardan uzak tutulmalıdır. Delil toplanırken ya da aranırken bu tür uygulamalar kamera kaydı altında yapılmalıdır. Elde edilen delil unsurları ve deliller etiketlendirilmelidir.
Dijital delil incelenmesi alanındaki tüm ihtiyaçlarınız için bizlerle iletişim kurabilirsiniz.