(0 312) 425 02 04
Sosyal Medya Hesaplarımız

Zararlı Yazılım Ve Sabotaj

Anasayfa » Zararlı Yazılım Ve Sabotaj

Zararlı Yazılım Ve Sabotaj, İnternet artık uzun yıllar önce olduğu gibi güvenli bir alan değildir. Kötü amaçlı yazılımların sayısı oldukça yükselmiştir ve internetin her köşesinde bulunabilir. Basitçe anlatmak gerekirse, bir web sitesi ziyaret edildiğinde veya bir e-posta okunduğunda, zararlı yazılım ve sabotaj amaçlı ajanlar bilgisayara bulaşabilmektedir. 

Zararlı Yazılım Ve Sabotaj

Zararlı Yazılım Ve Sabotaj

Kötü Amaçlı Yazılım Türleri Nelerdir?

Kötü amaçlı yazılımlar, bilgisayarlara ve içerdiği kişisel bilgilere erişmek için kod, komut dosyaları, içerik ve hatta meşru yazılım biçimini dahi alabilmektelerdir.

Kötü amaçlı yazılım, birçok farklı türdeki zararlı yazılımı tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir.

Bilgisayarla farklı bir biçimde etkileşim kuran bu yazılımların; bilgisayar virüsleri, bilgisayar solucanları, Truva atı, casus yazılımlar ve reklam yazılımları olmak üzere birçok çeşidi vardır.

Hangi biçime girdiklerine bakılmaksızın, her zararlı yazılım ve sabotaj, çeşitli amaçlara erişebilmek için bilgisayar yazılımınızdaki zayıf noktalardan faydalanır.

Zararlı Yazılım Hazırlayanların Amacı Nedir?

Dolandırıcılar ve kötü niyetli bilgisayar korsanları, çeşitli sebeplerden dolayı, günlük olarak on binlerce yeni kötü amaçlı uygulama hazırlamaktadır.

Bunlar sadece programlarının yaratacağı hasarı görmek ya da özel bir mesaj almak ister.

Bilgisayar korsanları, itibarlarını arttırmak, operasyonları aksatmak veya özel bilgi toplamak için bu işlemi yapmaktadır.

Kişisel bilgisayar düzeyinde kötü amaçlı yazılımlar, kimlik hırsızları için Sosyal Güvenlik numaraları, kredi kartı bilgileri, e-posta adresleri ve şifreler gibi değerli bilgiler çalabilir.

Birçok bilgisayar korsanı, para kazanmak amacıyla kötü niyetli yazılımlar tasarlar.

Bazı zararlı yazılım ve sabotaj uygulamaları, bilgisayarlara erişebilmek için meşru uygulamalar, hatta sahte olan antivirüs programları gibi görünürler.

Sahte olan virüsten koruma yazılımı, bilgisayara virüs bulaştığını bildiren ve yalnızca sahte ürünleri satın alarak yok edilmesini sağlayan açılır pencereler üretir.

Tuş vuruşu günlüğü, bilgisayarın klavyesinde yapılan her tuş vuruşunu izler. Korsanlar, bu bilgileri alarak banka hesaplarına ve ziyaret edilen diğer web sitelerine girme şansına sahip olurlar.

Zararlı yazılım tespiti

Zararlı yazılım tespiti

           Zararlı yazılım ve sabotaj, kişisel kazanç için ticaret, eğitim ve rekreasyonun bozulması, casusluk yapma veya uyuşturucu ve insan kaçakçılığı, bilgi hırsızlığı gibi ciddi suç komplolarının kolaylaştırılması amacı ile bilgisayarları veya şebekeleri devre dışı bırakmayı amaçlayan kasıtlı saldırıları içerir.

​​​​​Zararlı Yazılımlardan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Bilgisayar ve kişisel cihazları kötü amaçlı yazılımlardan korumak hem sürekli dikkatli olmayı hem de profesyonel güvenlik şirketlerinin yardımını gerektirir. Günümüzde zararlı yazılımlar yalnızca bilgisayarları değil aynı zamanda kullanılan mobil cihazları da hedeflemektedir.

Cihazlara neredeyse tüm çevrimiçi işlemler hatta bir USB üzerinden dahi virüs bulaşabileceğinden, komple proaktif koruma sağlayabilen, virüs bulaşmadan önce yardımcı olabilecek bir güvenlik programı kullanmak oldukça önemlidir. Güvenlik duvarı ve virüsten koruma yazılımı, kötü amaçlı yazılımlara karşı iki savunmadır.

Windows, kendi yerleşik güvenlik duvarı ve antivirüs korumasını sunar, ancak bilgisayar kullanıcılarının yaptığı hatalardan birisi, Windows ile sağlanan dahili güvenlik duvarı ve antivirüs yazılımını kapatmaktır.

Güvenlik duvarı işlevine sahip başka bir virüsten koruma yazılımı kullanmadığınız sürece, bu özellikler kesinlikle kapatılmamalıdır. Birçok kullanıcı, Windows’un güvenlik duvarı ve virüsten koruma önlemlerini kullanmak yerine, yüksek koruma seviyeleri için yazılım satın almaktadır.

Bu uygulamalar var olan sayısız zararlı yazılım uygulamasına karşı bir barikat görevi yapar. Son olarak kullanıcı, ne olursa olsun şifrelerini web tarayıcısına kaydetmemelidir. Ayrıca, bir şifre yöneticisi kullanmak daha güvenli ve ek bir koruma katmanı oluşturur.

Database Adli Bilişim hizmetlerinden biri olan zararlı yazılım ve sabotaj durumuna maruz kalan kurumların verileri deneyimli uzmanlar tarafından yoğun bir dikkat ve inceleme ile kurtarılmaktadır.

Zararlı Yazılım ve Sabotaj Türleri Nelerdir?

zararli yazilim ve sabotaj

Veri kurtarma alanında profesyonel ve deneyimli olan firmamız, zararlı yazılım ve sabotaj hususunda da sizlere en iyi hizmeti sağlar. Sürekli gelişen ve büyüyen teknoloji dünyasında kötü amaçlı yazılımlara karşı verilen mücadele, cihazlardaki hassas bilgilerin korunmasını sağlıyor. Öte yandan siber suçlular giderek daha çok karmaşık hale dönüştükçe, farklı kötü amaçlı yazılım çeşitleri de dahil olmak konuyla ilgili derinlemesine bilgi sahibi olmak önem kazanıyor.

Zararlı yazılımlar, bilgisayar sistemlerine ve ağlara ciddi oranda zararlar verilebilecek, sistem arızalarına ve veri hırsızlığına yol açabilecek kötü amaçlı yazılımlardır. Güvenli kimlik doğrulama tekniklerini uygulamak, yazılımı düzenli biçimde güncellemek, kötü amaçlı yazılım bulaşmasını engeller. Bunlara ek olarak kötü amaçlı yazılımdan kaynaklanan herhangi bir sorunda DataBase olarak sizlere destek sunduğumuzu hatırlatırız. Veri kurtarma yazılımları ve veri kurtarma programları ile verilerinizi kurtarabiliriz. Böylece kaybolan verilerinize tekrardan ulaşma şansı yakalarsınız. Peki, zararlı yazılım ve sabotaj türleri nelerdir? Bunları aşağıdaki gibi sıralamak mümkün olacak:

Virüsler

Zararlı yazılım ve sabotaj söz konusu olduğunda öne çıkanlardan biri virüsler olur. Virüsler, çeşitli uygulamalar bulaşan ve veri hırsızlığı gibi olumsuz durumlara yol açan kodlardır. Bunlar aynı zamanda DDos saldırılarına ya da fidye yazılımı saldırılarına da sebebiyet verir. Kendi kendini kopyalayan kodlar olarak bilinir. Diğer bilgisayar programlarını değiştirerek, kötü amaçlı kodlar ilave ederek ve bunu kurbanın ekipmanında çalıştırarak yayılım gösterirler.

Virüslerin etkilerini ortadan kaldıracak pek çok farklı antivirüs yazılımı vardır. Ancak virüsler, Mac ve Microsoft Windows gibi farklı işletim sistemlerini hedef alarak, global çapta bilgisayar sistemlerini rahatsız etmeyi sürdürmektedirler. Uygulamalarınızı ve aynı zamanda işletim sisteminizi güncel tutmak, kendinizi virüslerden korumanın en iyi yolu olarak kabul edilir.

zararli yazilim ve sabotaj

Solucanlar

Zararlı yazılım ve sabotaj söz konusu olduğunda solucanlar da bu listede yer alır. Solucanlar, hızlı bir şekilde yayılım gösteren, klasörleri silmek ya da botnet oluşturmak gibi sistemlerde zarar meydana getirecek yükleri çalıştırabilen bağımsız programlar olarak bilinir. Virüslerden farklı şekilde solucanlar, sadece bant genişliği tüketerek dahi ağa zarar verir.

Erişim elde etmek amacı ile hedef cihazdaki güvenlik açıklarından ya da güvenlik hatalarından faydalanıp bilgisayar ağları üstünde yayılır. Solucanlar aynı zamanda ağ trafiği üstünde önemli bir etki bırakır.

Truva Atları

Zararlı yazılım ve sabotaj listesinde truva atları da var. Bunlar, kullanıcıları kötü amaçlı yazılım yüklemeleri için kandırmak için yasal yazılım görünümüne bürünmektedir. Bu tür yazılımlar şu amaçlarla kullanılmaktadır:

  • Veri çalmak
  • Ağlara yetkisiz şekilde erişim elde etmek
  • Verileri silmek, yakalamak ve değiştirmek
  • Bir cihazda casusluk yapmak

Genel olarak kimlik avı gibi sosyal mühendislik yolu ile yayılan truva atları, güvensizlik yaratır ve ciddi bir tehlike oluşturur. Bir truva atının yükü çoğunlukla saldırganın virüslü cihazlara yetkisiz erişimini mümkün kılan bir arka kapıdan oluşur. Bu, çeşitli kişisel verilere erişim sağlar. Bunlar arasında kişisel bilgiler, şifreler, bankacılık oturum açma verileri, internet etkinliği yer almaktadır.

Fidye Yazılımı

Zararlı yazılım ve sabotaj türlerinden biri de fidye yazılımı olmaktadır. Fidye yazılımı, verileri şifreler ve serbest bırakılması amacı ile ödeme talep ederek, kurumlara ve kişilere ciddi bir mali zarar verir. Verileri ve şifreleri geri almak için ödeme talep eden casuslar, ödeme alsalar dahi herhangi bir çözüm sunmayabilirler.

Casus Yazılımı

Casus yazılımlar, hassas verileri çalar ve yazılım açıkları ya da meşru yazılım yükleme yolu ile yayılır. Bu tarz kötü amaçlı yazılımlar, kişilerin etkinlikler hakkında bilgileri ya da rızaları olmaksızın bazı bilgileri toplar. Bunlar ise kişisel bilgiler, şifreler, bankacılık oturum açma bilgileri, internet etkinliği şeklindedir.

Kimlik avı, casus yazılımı, kötü amaçlı indirmeler ve sosyal mühendislik, casus yazılımı bir sisteme dahil etmenin en yaygın yoludur. Bu tarz yazılımlar kişinin verilerine ve gizliliğine ciddi manada zarar verebilir. Çeşitli casus yazılım türleri listesinde konumlanan keylogger’lar kullanıcı etkinliğini kaydeder. Bunun yanı sıra potansiyel olarak şifre verilerini, gizli bilgileri ve finansal verileri ele geçirmektedir.

Rootkit’ler

Bunlar, standart güvenlik taramalarından ve kötü amaçlı programlardan koruma yazılımlarından kaçarak, kendilerini cihazın çekirdeğine büyük bir profesyonellik ile yerleştiren, bir çeşit gizli kötü amaçlı yazılımlardır.

Hemen Ara 0312 425 02 04
Whatsapp Hattı