Telefona Root Atma, Android işletim sistemi koduna (Apple cihazları için root atma işlemine jailbreaking denir) Kök erişimi elde etmenizi sağlayan bir işlemdir.
Yani cihazınızın sistem dosyaları dahil tüm dosyalarına erişim izni almak demektir.
Cihazdaki yazılım kodunu değiştirme veya üreticinin normalde izin vermediği başka yazılımları yükleme ayrıcalıkları sağlar.
Ve iyi mobil güvenlik nedenleriyle: kullanıcıların telefonlarında tamir edilemeyecek kazalara yol açabilecek değişiklikler yapmasını istemiyorlar;
Kullanıcıların yazılımın yalnızca aynı değiştirilmemiş sürümünü kullanmasına izin verirlerse destek sunmaları daha kolaydır.
Ancak teknoloji konusunda bilgili kullanıcılar, cihaza bağlı olarak değişen köklendirme yöntemlerini zaten geliştirdiler.
Web’de kullanılabilirler ve sağladıkları güçlü avantajlar nedeniyle giderek daha fazla Android kullanıcısı bunlara başvuruyor, örneğin:
Başlıklar
Telefona Root Atma
- Hemen hemen her tema/grafik için tam özelleştirme
- Yayınlandıkları uygulama mağazasından bağımsız olarak herhangi bir uygulamanın indirilmesi
- Uzatılmış pil ömrü ve ek performans
- Cihazınız eskiyse ve artık üretici tarafından güncellenmiyorsa, Android’in en son sürümüne güncellemeler
Ancak yanlış yaparsanız, telefonunuz fabrika ayarlına dönebilir. Hatta düzgün bir şekilde yapıldığında bile, telefonunuzda Android için uygun bir antivirüs koruması yoksa köklenme, cihazınızı her türlü kötü amaçlı yazılıma açık bırakır.
Telefona Root Atma, Android köklendirme, akıllı telefonunuz üzerinde daha fazla kontrol sahibi olmanın, bilinmeyen olasılıklar dünyasının kapılarını açmanın ideal yoludur, ancak buna temkinli yaklaşmak önemlidir.
Root işlemi risksiz değildir – ve bir şeyler ters giderse garantinizi geçersiz kılabilir, sizi bozuk bir akıllı telefon veya tabletle veya daha kötüsüyle baş başa bırakabilir.
Devam etmeden önce, köklenmenin her zaman basit bir süreç olmadığını ve yol boyunca hıçkırıklarla karşılaşabileceğinizi anlamak önemlidir.
Android cihazınızı kesinlikle rootlamanız gerektiğine karar verirseniz, aşağıdan devam edin, ancak bunun kalpsiz veya teknoloji tecrübesiz kişiler için olmadığını bilin.
Üreticiler ve taşıyıcılar sizi kök salmaktan caydıracak ve sadece korkutmakla kalmıyorlar.
Talimatları doğru bir şekilde takip etmezseniz, en kötü senaryo cihazınıza onarılamaz bir şekilde zarar verebilir, ancak birçok kişi potansiyel faydaların buna değdiğini düşünüyor.
Köklü bir telefonla bloatware’i kaldırabilir, işlemcinizi hızlandırabilir ve telefon yazılımınızın görünümünün her öğesini özelleştirebilirsiniz.
Android telefonların nasıl rootlanacağına dair bu kılavuz, cihazınızı rootlama adımlarında size yol gösterecektir.
Bazı telefonları dakikalar içinde rootlayabilsek de, diğerleri biraz daha araştırma yapacak. Ancak net olan bir şey var:
Telefonunuzu rootlamak, Android cihazınızın gerçek potansiyelinden yararlanmanın en iyi yollarından biridir.
Root atmanın dezavantajları
- Garantinizi geçersiz kılma:Bazı üreticiler veya operatörler, cihazınızı rootlarsanız garantinizi geçersiz kılar, bu nedenle her zaman root’tan çıkabileceğinizi unutmamakta fayda var. Cihazı onarım için geri göndermeniz gerekirse, yaptığınız yazılım yedeğini flaş etmeniz yeterlidir; yeni gibi olur.
- Telefonunuzu bloke etmek:Root işlemi sırasında bir şeyler ters giderse, cihazınızı bloke etme – yani bozma – riskiyle karşı karşıya kalırsınız. Bunun olmasını önlemenin en kolay yolu, talimatları dikkatli bir şekilde takip etmektir.
- Takip ettiğiniz kılavuzun güncel olduğundan ve flaş ettiğiniz özel ROM’un özellikle telefonunuz için olduğundan emin olun. Araştırmanızı yaparsanız, akıllı telefonunuzu tuğlalamak konusunda endişelenmenize gerek kalmayacak.
- Güvenlik riskleri:Root işlemi bazı güvenlik risklerini beraberinde getirir. Cihazınızda hangi hizmetleri veya uygulamaları kullandığınıza bağlı olarak bir güvenlik açığı oluşturabilir.
- Ve bazı kötü amaçlı yazılımlar, verileri çalmak, ek kötü amaçlı yazılım yüklemek veya zararlı web trafiğine sahip diğer cihazları hedeflemek için köklü durumdan yararlanır.
- Devre dışı bırakılan uygulamalar:Güvenlik bilincine sahip bazı uygulamalar ve hizmetler, köklü cihazlarda çalışmaz; Google Pay ve Barclays Mobil Bankacılık gibi finansal platformlar bunları desteklemez. Sky Go ve Virgin TV Anywhere gibi telif hakkıyla korunan TV şovları ve filmleri sunan uygulamalar da köklü cihazlarda başlamaz – ve Netflix de başlamaz.
Telefona Root Atma için yapılacaklar
USB Hata Ayıklama ve OEM Kilit Açma’yı açmanız gerekecek .
Bunu , cihazınızda Ayarlar’ı açarak yapın. Ayarlar ekranının alt kısmında Geliştirici Seçenekleri’ni görmüyorsanız , etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyin. Ayrıca veri kurtarmak için android veri kurtarma telefonlardan bu makalemizi okuyunuz.
- Telefon Hakkındaüzerine dokunun ve Yapı Numarasını bulun . Kesin yol, telefonunuza bağlıdır, ancak genellikle diğer yazılım bilgileriyle birlikte bulunur.
- Yapı Numarasınayedi kez dokunun , Ayarlar ana sayfasında Geliştirici Seçenekleri görünecektir. Bunu etkinleştirmek için güvenlik şifrenizi onaylamanız gerekebilir.
- Yeni geliştirici seçeneklerinizi görmek için Gerituşuna dokunun .
- Geliştirici Seçenekleri’nedokunun .
- USB Hata Ayıklamayıetkinleştirmek için işaretleyin .
- OEM Kilit Açmayıetkinleştirmek için işaretleyin .
Bu işlemlerden sonra telefonunuzu root yapan birkaç uygulama vardır. Bu uygulamaları internette bulabilirsiniz. Fakat riskli işlemlerdir. Kesinlikle bir uzman yardımı almadan bu işleri yapmayınız.
Teknik Bilginiz yoksa yapmayınız. Telefonunuzu tamamen kaybedebilirsiniz.