Veri kurtarma süreci büyük bir titizlik, bilgi ve deneyim gerektirir. Bu nedenle veri kurtarma sürecinde yapılması ve yapılmaması gerekenler mutlaka bilinmelidir. Dijital çağda verilere çok ihtiyaç var ve bunlar birçok farklı cihazda konumlanıyor. Veri kaybı durumunun oluşması son derece can sıkıcıdır. Bundan dolayı veri kurtarma süresi iyi bir şekilde ele alınmalı ve gerekiyorsa profesyonel destek tercih edilmelidir.
Veri Kurtarma Sürecinde Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Veri kurtarma sürecinde yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgi sahibi olmak, sürecin problemsiz bir şekilde tamamlanmasına olanak tanır. Bu bağlamda dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde açıklayabiliriz:
Verilerin Üzerine Yazılmasını Önleyin
İlk olarak bir dosyanın yanlışlıkla silinmesi gibi bir veri kaybı durumu ile karşılaştığınız zaman depolama aygıtları üzerinde herhangi bir işlem yapmamalısınız. Bir dosyayı sildiğiniz zaman dosya kalıcı şekilde kaldırılmak yerine silindi durumu olarak kaydolur. Yani aslında dosya görünmez bir şekilde var olmaya devam eder. Bu sebeple de dosyayı kurtarma istiyorsanız, silinen dosyanın yer aldığı depolama alanının başka veriler tarafından işgal edilmesini önlemelisiniz. Başarılı bir veri kurtarma işlemi için bu oldukça önemli ve gerekli bir durumdur. Verilerin üzerine yazılmasını önlediğiniz taktirde verilerin kurtarılması süreci problemsiz bir şekilde tamamlanacaktır.
Veri Kurtarma Sürecinde Güç Tutarlı Olmalı
Kendi başınıza veri kurtarmak istiyorsanız, veri kurtarma sürecinde yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgili olmalısınız. Bu aşamada uymanız gereken çeşitli kurallar mevcut. Bu işlemler sırasında kalıcı güç kaynağını garanti etmelisiniz. Güç kaynağı kapanmaya zorlanır ise farklı sorunlarla karşı karşıya kalabilirsiniz. Bunun sonucunda da verilere ulaşmak mümkün olmayabilir.
Orijinal Diskteki Verilerin Üzerine Yazmayın
Yukarıda açıklanan ilk maddeye bağlı şekilde orijinal diskteki verileri de kurtarmamanız lazım. Yani A diskindeki verileri kurtarma amacınız var ise bu diske yeni veriler yazmamanız lazım. Aksi durumda orijinal verilere ulaşamazsınız. Mesela veri kurtarma yazılımları indirmeyi düşünüyor iseniz bunu orijinal diske indirmemelisiniz, kurmamalısınız ya da kaydetmemelisiniz.
Diski Taramayın ya da Biçimlendirmeyin
Kimi zaman PC disk arızaları ile karşılaştığınızda bazı öneriler karşınıza çıkabilir. Diski CHKDSK gibi yerleşik tarama diski aracı ile düzeltmeniz önerilebilir. Veya diski sıfırlamak ve yeniden erişimi mümkün kılmak için diski biçimlendirmeniz önerilebilir. Fakat aslına bakarsanız iki öneri de başvuracağınız yollar arasında yer almaz. Biçimlendirme, onarma ve tarama işlemleri yalnızca yeni veri yazma süreci olarak kabul edilir. Bunları yaptığınız zaman verilerin üzerine yazmış olursunuz. Bu da veri kurtarma işlemlerini zora sokar. Bundan dolayı bu madde de veri kurtarma sürecinde yapılması ve yapılmaması gerekenler arasında oldukça önemli bir husus olarak karşınıza çıkar.
Güvenilir Veri Kurtarma Yazılımı Kullanın
Veri kurtarma programları arasından en güvenilir olanlara yönelmeniz doğru olacaktır. Piyasada pek çok farklı veri kurtarma yazılımları mevcut. Bunlar arasından seçim yaparken öncelikle araştırma yapmalı ve ilgili programın sizin sürümünüz ve veri depolama aracı ile uygun olup olmadığına bakmalısınız. Bu sayede doğru adımlar atabilirsiniz. Sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasını sağlamak adına harddisk veri kurtarma hizmeti alabilirsiniz. Verilerin kurtarılması gereken cihaz telefon ya da USB de olabilir. Buna uygun bir hizmet seçerek, verilere yeniden ulaşma şansı yakalayabilirsiniz.
Veri Kaybı Nedenleri Nelerdir?
Veri kurtarma sürecinde yapılması ve yapılmaması gerekenler hakkında bilgi verdik. Peki, veri kaybı nedenleri nelerdir? Neden veriler kaybolur? Bunun birçok farklı nedeni olabilir. Nedenler ise şu şekilde açıklanabilir:
- Donanım arızası: Çeşitli donanım bileşenleri bazı sorunlara yol açabilir. Bu sorunlardan biri de veri kaybı olur. Donanım arızasından dolayı veri işleme ile hiçbir alakası olmayan unsurlar bile bozulabilir.
- İnsan hatası: Veri kaybına insan hataları da yol açabilir. Bu nedenle veriler, PC ve donanım araçları hakkında her zaman bilgili ve eğitimli olmak gerekir. Ufak bir hata bile önemli verilerin kaybolmasına sebebiyet verebilir.
- Kötü amaçlı yazılım: Verilerin kaybolmasına yol açan bir başka etken ise şüphesiz ki, kötü amaçlı yazılım olur. Bu nedenle bir antivirüs programı kullanmak son derece önemlidir. Kötü amaçlı yazılımlar yüzünden ciddi veri kayıpları yaşanabilir.
- Yazılım nedenleri: Yazılımsal sorunlardan dolayı da veri kaybı problemi ile karşılaşmak söz konusu hale gelir.