Çizik Harddisklerden Veriler Kurtarma
Çizik harddisk kurtarma veya plakası çizikmiş harddiskten veri kurtarma çok düşük ihtimaldir. Çünkü verileriniz harddiskin içinde bulunan plakalarda bulunur.
Çizik Harddisk Kurtarma, Plaka Nedir ?
Optik Okuyucu başlıkları, çizik plakalarına çarpar ve kurtarılamaz
Harddiski açarken eğitimli olmanın ve bir harddisk sürücünün dahili bileşenlerini iyi anlamak lazım. Bu, hasarlı bir sürücüde kafa değiştirme işleminin yalnızca uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek çok pahalı, zor ve sıkıcı bir süreç olmasının bir başka nedenidir.
Tek bir yanlış hareket, tepsideki küçük bir çizik veya aynı zamanda ting olarak da bilinen şey, hangi donanıma, deneyime veya ne kadar paraya sahip olursa olsun sürücüdeki verileri kurtarılamaz hale getirebilir.
Harddisk Plakaları Nedir?
Plakalar, sabit disk sürücünüzdeki, yüzeyleri kaplayan ince platin alaşımı tabakası üzerindeki tüm verilerinizi içeren disklerdir. Modern sabit disk plakaları ya 2,5 inç ya da 3,5 inç çapındadır. CD veya DVD gibidirler, ancak daha küçük ve daha karmaşıktırlar. Ayrıca verilerini oldukça farklı şekilde depolarlar.
CD’ler, DVD’ler ve Blu-Ray diskler optik veri depolama ortamlarıdır. Diskler üzerinde küçük çukurlar düzenlenmiştir, böylece bir lazer çukurları “0” ve aralarındaki boşlukları “1” olarak okuyabilir. Bu “0”lar ve “1”ler disklerdeki tüm verileri içerir.
Sabit disk plakaları ise manyetik depolama ortamlarıdır. Yüzeyleri tamamen düzdür ve platin ve bir avuç başka metalden yapılmış ince bir manyetik alt tabaka tabakası ile kaplanmıştır. Disklerin hangi kısımlarının “0”, hangilerinin “1” olduğu, diskler üzerindeki inanılmaz derecede küçük kaplama parçalarının manyetik alanı tarafından belirlenir.
Sabit sürücü plakalarında, plakanın her yüzeyinde bu bölgelerden milyarlarca bulunur ve sabit sürücülerin içinde birkaç plaka bulunur.
Sabit sürücünüzün içindeki küçük okuma/yazma kafaları, plakalardan verilen manyetik sinyalleri alabilir veya değiştirebilir. Verileri okumak için, plakanın manyetize edilmiş yüzeyi tarafından üretilen bir elektrik sinyali kafalardan geçer.
Veri yazmak için, bir elektrik sinyali diğer yöne gider ve plakaların o küçük sektörünün manyetik alanını değiştirir. Bazı “0”lar “1”lere dönüşür. Bazı “1”ler “0”lara dönüşür. Bazıları aynı kalır.
Bu, her kullandığınızda sabit sürücünüzün milyonlarca kez yapması gereken karmaşık bir işlem gibi görünüyor.
Ve budur. Sabit sürücünüz hepsini çok, çok hızlı bir şekilde yapar. Modern sabit disklerde, plakalar dakikada 5.400 ila 15.000 devir arasında dönüyor.
Çizik Harddisk Plakaları Veri Kurtarma Çabalarını Nasıl Engeller?
Harddiskinizin içindeki okuma/yazma kafası aksamı, plakaların yüzeylerine tehlikeli bir şekilde yakın durur. Plakalarla herhangi bir zamanda temasa geçerlerse, verilerinizi tutan ince platin alaşımlı kaplama tabakasının bir kısmını çıkarabilirler.
Arızalı okuma kafası ve plakaların çarpışmasının neden olduğu toz, kendi başına veri kurtarmanın önünde önemli bir engel oluşturur. Bu toz plakalarda ve okuma başlıklarında hasara neden olur. Buda plakaların hasarlı kısmındaki verilerin gittiği anlamına gelir. Sonsuza kadar.
Ancak verilen hasar bununla da bitmiyor.
Sabit Disk Tabağı Nasıl Temizlenir
Harddisk plakalarının temizlenmesi CD veya DVD gibi diğer diskler kadar kolay değildir. Bir sabit disk plakası üzerinde sel suyu, yangın hasarı veya dahili hasardan kaynaklanan kalıntılar birikmişse, ISO 5 Sınıf 100 temiz hava standartlarını karşılayan bir ortamda (yani bir veri kurtarma laboratuvarı) sabit diskin kasasından dikkatli bir şekilde çıkarılmalıdır. deiyonize su ve mikrofiber bezle temizlenir ve sabit sürücünün kasasına geri gönderilmeden önce gömülü partikülleri çıkarmak için parlatılır.
O zaman bile, disk plakalarını temizledikten sonra, okuma/yazma kafalarının genellikle değiştirilmesi gerekir (çünkü genellikle plakaların çizilmesinden ilk etapta sorumludurlar). Ciddi çevresel hasar durumlarında (örneğin su baskını ve yangınlar), tüm şasi değiştirilmelidir.
Harddiskinizdeki okuma/yazma kafaları, sabit sürücü plakalarının birkaç nanometre üzerinde gezinir. Bu o kadar küçük bir mesafe ki, bizim açımızdan dokunaklı da olabilirler.
Kafaların işini düzgün yapabilmesi için tabakların mükemmel şekilde pürüzsüz olması gerekir. Bir tabağın yüzeyindeki biraz yükseltilmiş bir alan (biraz toz gibi) yıkıcı olabilir. Okuma/yazma kafası için, saatte 100 mil hızla bir dağa çarpan bir araba gibidir. Muhtemelen bundan sonra ne olacağını tahmin edebilirsiniz.
Bir sabit disk temiz odamıza hasarlı plakalarla girdiğinde, neredeyse her zaman kafalarının değiştirilmesi gerekir. Ancak yüzeyindeki toz ve kalıntılar hakkında hiçbir şey yapamazsak, yeni kafa setine ne olacak? Tabaktaki enkazla buluşacaklar plakalayı çizmeye başlayacaklar. Hiçbir ilerleme kaydedilmeyecek.
En uzun süre, hafifçe çizilmiş plakalar bile veri kurtarma için zordur. Sadece hasarlı alanların kurtarılamaz olması ve hiçbir şeyin çizikleri onaramaması değildi. Enkaz nedeniyle, plakaların sağlıklı bölümlerinden bile veri kurtarmak kabus gibidir.
Bu nedenle, bugüne kadar birçok veri kurtarma laboratuvarı, sabit sürücü plakasındaki küçük çiziklerin bile ilk işaretinde ellerini kaldırıyor ve vazgeçiyor.