(0 312) 425 02 04
Sosyal Medya Hesaplarımız

Raw Formatına Dönüşmüş Diskten Veri Kurtarma

27 Ocak 2022
1.463 kez görüntülendi
Raw Formatına Dönüşmüş Diskten Veri Kurtarma

Raw formatına dönüşmüş diskten veri kurtarma işlemlerini anlatmadan önce RAW nedir? Özellikle, RAW, Windows tarafından tanınan CD-ROM’un varsayılan dosya sistemidir. DVD yazma yöntemlerinde, tüm sektör verilerini okuduktan sonra yanmaya yönlendiren bir RAW modu vardır.

Sadece kullanıcıların verilerini değil aynı zamanda alt kanalların verilerini de çıkarabilir. Bununla birlikte, tüm yazıcılar RAW modu için destek vermez.

Raw disk kurtarma hakkında diğer makalemizi okuyabilirsiniz.

RAW Ne Demek ?

Kelimenin tam anlamıyla, FAT ve NTFS gibi NT dosya sistemi tarafından biçimlendirilmemiş sabit sürücüye RAW sabit disk denir. Bununla birlikte, bu perspektiften bakıldığında RAW sabit sürücüye hiçbir şey eklenmemelidir, çünkü aslında biçimlendirilmeden önce verileri kaydetmek için hiçbir sürücü kullanılmayabilir.

Öyleyse, neden Raw formatına dönüşmüş disklerden veri kurtarma ile ilgili birçok soru var  ? Aslında,  Bunun nedeni, virüs saldırısı ve uygun olmayan işlemler gibi sorunlardan dolayı bir sabit disk RAW’a dönüşebiliyor olmasıdır.

RAW sabit disk sorunu iki durumu içermektedir. Birincisi, tüm sabit sürücünün RAW haline geldiği; Diğeri ise bir sabit sürücünün bir bölümünün RAW’ya dönüştürülmesi.

Raw Formatına Dönüşmüş Diskten Veri Kurtarma

Raw Formatına Dönüşmüş Diskten Veri Kurtarma

Raw Formatına Dönüşmüş Diskten Veri Kurtarma

Çalıştırmakta olduğunuz işletim sistemi sabit diskinizin dosya sistemini belirli bir anda tanıyamazsa, sabit sürücü durumu RAW olur. Şu anda kimsenin sabit disk sürücüsünün herhangi bir bölümüne erişmesine izin verilmiyor. Bu arada kapasitesi, kullanılmış alanı ve kullanılmayan alanı “sıfır” olarak gösterecek. Yani, orijinal olarak “RAW” diskte kaydedilen tüm veriler kaybolur.

Firmamız RAW formatına dönüşmüş disklerden veri kurtarmada başarı oranı %100 ‘ dür. Bu durumla karşılaştığınız zaman firmamızı arayarak bilgi almanız ve kurtarılması için bizimle iletişime geçmenizdir. 

RAW formatına dönüşen harddisklerden veri kurtarıyoruz. 

Veri Kaybı Nedenleri Nelerdir?

raw formatina donusmus diskten veri kurtarma

Raw formatına dönüşmüş diskten veri kurtarma hakkında bilgi verdik. Şimdi de veri kaybı nedenleri ile ilgili bilgiler paylaşalım. Veri kaybı, özellikle de firmalarda yaygın bir durumdur. Bundan kaçınmak için veri kaybının nedenlerini bilmek gerekir. Bunlar:

Bilgi Güvenliği Politikasının Eksikliği

Şirketinizin Bilgi Güvenliği Politikası bulunmuyor ise veri kaybına karşı savunmasız olmak söz konusudur. İnternet ortamı pek çok farklı risk barındırır. Ağınızda nelere erişip erişilemeyeceğini kontrol etmeniz çok önemlidir. Ne tarz web sitelerinin kullanılıp kullanılmayacağını, personelleriniz tarafından hangi veri ya da bilgilere erişilebileceğini belirlemek lazımdır. Bilgi güvenliği politikasının tanımlanması, firma içinde teknoloji kullanımına uygun bir optimizasyon oluşturulmasının temeli olmaktadır. Veriler oldukça değerli bir unsurdur. Bu nedenle hiçbir şartta iç ya da dış tehditlere karşı savunmasız olmamalılar.

Virüsler

Raw formatına dönüşmüş diskten veri kurtarma işlemlerine gereksinim duymanızı gerektiren bir başka konu ise virüsler olur. Siber tehditler her geçen gün artış göstermektedir. Pek çok firmanın daha çok online çalışmaya başladığı bu dönemlerde siber suç girişimlerine dair endişeler de oldukça fazladır. Firmalara yönelik siber saldırılar, sistemlerinde yer alan gizli verileri ve dosyaları çalmayı, kaçırmayı ve ihlal etmeyi hedeflemektedir. Henüz herhangi bir savunma mekanizması bulunmayan firmalar çok daha savunmasız olurlar. Bu nedenle BT ekibine sahip olmak bu noktada önemlidir.

raw formatina donusmus diskten veri kurtarma

İçeriden Gelen Tehditleri Görmezden Gelmek

Raw formatına dönüşmüş diskten veri kurtarma uygulamalarına ihtiyaç duymanın bir diğer nedeni de budur. İç tehditler, kendi personelleriniz ya da ağınıza erişimi bulunan üçüncü taraftarca ortaya çıkar. Elbette bunlar her zaman kötü niyetli insanlar olmaz. Fakat teknolojik bilgi eksikliği, suçluların istila edebilecekleri büyük boşluklar oluşturur. Virüs bulaşan bir flash sürücüyü kullanmak, bazı web sayfalarına erişim sağlamak ya da virüslü programları yüklemek için birçok durum, ne yazık ki veri kaybını beraberinde getirebilir.

Güç Problemleri

Elektrik kesintisi de veri kaybı ile sonuçlanabilir. Bun durum, ofis araçları gibi üretkenlik yazılımlarını kullanan firmalar için de büyük bir risk meydana getirir. Bu kesintilerin oluşturduğu bir diğer risk de bilgisayarın etkilenmesidir. Yanlış kapatıldığı zaman PC, çeşitli verilerin kaybolmasına sebebiyet verebilir. Bu da doğal olarak verilerin bozulmasını teşvik eder.

İnsan Hatası

Dikkat eksikliği, cehalet ya da becerisizlik gibi birçok durum, veri kaybına neden olur. Raw formatına dönüşmüş diskten veri kurtarma işlemleri de bu durumda kaçınılmaz bir hal alır. Bir dosyayı ya da veriyi yanlış bir şekilde silmek, bir dosyayı istemeden diğerinin üzerine kaydetmek, sistem çalışması için gereken dosyaları kaldırmak ya da silmek gibi pek çok durum sonucunda maalesef veri kaybı ortaya çıkabilir.

Fidye Yazılımı Saldırıları

Bu problem, esasen doğrudan sistemin zafiyeti ile alakalıdır. Fidye yazılımı, temel işlevi bir cihazdaki, veri sistemindeki ve ayrıca bütün ağdaki çok sayıda dosyayı şifrelemek ya da bunlara erişimi önlemek olan bir kötü amaçlı yazılım olarak karşımıza çıkar. Erişimin sürmesi adına virüs, cihaza erişimi serbest bırakan bir şifre karşılığında bir ödeme isteminde bulunur. Kurtarılma işlemi gerçekleşmez ise ya da kullanıcı cihazın kilidini kaba kuvvetle açmaya çalışır ise maalesef veriler kalıcı biçimde silinir. Sonuç olarak Raw formatına dönüşmüş diskten veri kurtarma işlemlerinin yapılması gerekmektedir.

Yedeklemenin Olmaması

Kurumsal bir antivirüs yazılımının bulunmaması gibi yedeklemeyi aksatmak da firmalar için büyük bir risk oluşturur. Yukarıda açıklanan faktörlerden herhangi biri verileri yok edebilir. Yedekleme işlemleri, onları kurtarmanın ve kayıp ihtimalini minimize etmenin kolay bir yoludur.

Veri Kaybı Nasıl Önlenir?

Veri kaybını önlemek için bazı uygulamalara dikkat etmek gerekir. Şirket verilerini korumak ve kayıplardan kaynaklanan hasarlara karşı savunma oluşturmak amacı ile önleyici tedbirler alınmalıdır. Bu sebeple de bu aşamada bazı noktalara odaklanmak lazımdır. Bunlar arasında en önemli olanlar şu şekilde açıklanabilir:

  • Veri kaybı risklerine karşı BT ekibi ile iş birliği yapabilirsiniz. Bu sayede verilerinizi güvende tutmuş olursunuz.
  • Güvenlik araçlarını güncel tutun. Güvenlik duvarları ve antivirüs gibi bazı araçlardan yararlanmalısınız ve bunları güncel tutmalısınız.
  • Buluta yedekleme yapmalısınız.
  • Yedekleme işlemlerini düzenli şekilde gerçekleştirerek, verilerinizin güvende kalmasını mümkün hale getirebilirsiniz.
Hemen Ara 0312 425 02 04
Whatsapp Hattı