Veri Yedekleme Sistemi Nedir? Bu makalemizde veri yedekleme sistemi nedir, veri yedekleme nasıl yapılır, verileriniz yedeklenmiyor hatası, telefonda yedekleme nedir, veri yedekleme ve kurtarma gibi soruların yanıtlarını siz değerli takipçilerimizle paylaşmaya çalışacağız.
Giderek dijitalleşen bir iş dünyasında veri yedekleme, bir firmanın hayatta kalması için hayati önem taşımaktadır. Veriler saldırıya uğrayabilir, virüs bulaştırılabilir veya kaybedilebilir.
Bir sisteme enjekte edilen kötü amaçlı bir yazılım, zor kazanılmış bilgilerinizi dağıtabilir. Hatta bir elemanınızın dalgınlığı bile tüm dijital varlıklarınızın silinmesine neden olabilir.
Veri Yedekleme Sistemi Nedir?
Veri yedekleme, verimli ve uygun maliyetli yedekleme için teknikleri ve çözümleri birleştiren bir uygulamadır. Verileriniz bir veya birden fazla lokasyona önceden belirlenmiş frekanslarda ve farklı kapasitelerde kopyalanır.
Kendi mimarinizi kullanarak esnek bir veri yedekleme işlemi kurabilir veya mevcut hizmet verenleri kullanabilirsiniz.
Günümüzde maliyetleri hesaplamanıza, veri kaybını önlemenize ve veri ihlallerini önlemenize yardımcı olacak çok sayıda kurumsal depolama çözümü bulunmaktadır.
Veri Yedekleme Nedir?
Veri Yedekleme Sistemi Nedir? Bir kaza veya kötü niyetli eylem durumunda korumak için verileri birincil bir konumdan ikincil bir konuma kopyalama uygulamasıdır.
Veriler, modern kuruluşların can damarıdır ve veri kaybı, büyük zararlara neden olabilir. Verileri yedeklemek, büyük ve küçük tüm işletmeler için kritik öneme sahiptir.
Veri Yedekleme Ne Anlama Geliyor?
Veri yedekleme, sunucunuzun çalıştırdığı iş yükleri için gerekli tüm veriler anlamına gelir.
Bu, belgeleri, medya dosyalarını, işletim sistemlerini ve kayıt dosyalarını içerebilir. Kısacası, korumak istediğiniz herhangi bir veri yedek veri olarak saklanabilir.
Veri Yedekleme Kavramları
Yedekleme Çözümleri Ve Araçlar: Verileri manuel olarak yedeklemek mümkün olsa da, çoğu kuruluş verilerini yedeklemek için bir teknoloji çözümü kullanır.
Yedekleme Yöneticisi: her kuruluş, yedeklemelerden sorumlu bir çalışan atamalıdır.
Bu çalışan, yedekleme sistemlerinin doğru şekilde kurulduğundan emin olmalı, bunları periyodik olarak test etmeli ve kritik verilerin gerçekten yedeklendiğinden emin olmalıdır.
Yedekleme Kapsamı ve Zamanlaması: Her firma, hangi dosya ve sistemlerin yedeklenecek kadar önemli olduğunu ve verilerin ne sıklıkta yedeklenmesi gerektiğini belirten bir yedekleme ilkesine sahip olması gerekir.
Kurtarma Hedefi: Firmalar olağanüstü durumların oluşması halinde kaybetmek istediği veri miktarıdır ve yedekleme sıklığını belirlemesi gerekir.
Eğer veriler günde bir kez yedekleniyorsa, kurtarma hedefi 24 saattir. Yani kurtarma hedefi ne kadar düşükse o kadar fazla veri depolama, bilgi işlem ve ağ kaynağı ihtiyacı olur.
Kurtarma Süresi Hedefi: Verilerin ne kadar süre boyunca yedekten geri yüklenmesi gerektiğini gösteren süredir.
Veri Kurtarma Planı: Veri kaybının işletmeler üzerindeki potansiyel etkisini yukarıda belirttik.
Dolayısıyla her firma veri yedekleme stratejisine sahip olması ve bununda öneminin ne denli büyük olduğunu anlaması gerekir.
Veri Yedekleme Seçenekleri
Veri yedeklemenin birçok yolu vardır. Doğru seçeneği seçmek, ihtiyaçlarınız için en iyi veri yedekleme planını oluşturduğunuzdan emin olmanıza yardımcı olabilir.
Aşağıda en yaygın veri yedeklemeden en önemli 4 tanesi yer almaktadır: Veri Yedekleme Sistemi Nedir?
- Çıkarılabilir medya
- Harici sabit disk
- Yedekleme yazılımı
- Bulut yedekleme hizmetleri
Çıkarılabilir Medya
Dosyaları CD’ler, DVD’ler veya USB flash sürücüler gibi çıkarılabilir ortamlarda yedeklemektir.
Bu, daha küçük veriler için pratik olabilir, ancak büyük veri hacimleri için birden çok diske yedekleme yapmanız gerekir, bu da kurtarma işlemini zorlaştırabilir.
Harici Sabit Disk
Ağ sisteminize harici sabit bir sürücü yerleştirerek günlük yapılan iş değişikliklerinizi dosyalarınızı arşiv yazılımı kullanarak saklayabilirsiniz.
Ancak verileriniz büyüdükçe tek bir sabit diskte kalamayacağınızı da belirtebiliriz.
Yedekleme Yazılımı
Hangi sistemleri ve verileri yedeklemek istediğinizi tanımlamanıza, seçtiğiniz depolama cihazına yedeklemeler ayırmanıza ve yedekleme sürecini otomatik olarak yönetmenize olanak tanırlar.
Bulut Yedekleme Hizmetleri
Verilerinizi bulut sistemler üzerinde tutabilir ve olası bir saldırı durumunda geri alabilirsiniz.
Veri kurtarma hizmeti hakkında bizimle https://database.com.tr/ adresinden iletişime geçebilirsiniz.